Vieraile Porissa

Jazzia, hiekkarantoja ja jääkiekkoa – mitä kaikkea Porista tuleekaan mieleen? Pori on 10. suurin kaupunki Suomessa ja on historiallisesti merkittävä kaupunki. Sen sijainti on tehnyt Porista tärkeän satamakaupungin ja sillä on ollut historiassa paljon onnea sekä epäonnea..

Vuonna 1558 perustettu Pori on nykyisin Satakunnan maakeskus. Pori on kuitenkin alusta alkaen ollut satamakaupunki ja alun perin keskusta sijaitsikin rannikolla. Vuosisatojen myötä rantaviiva on kulkeutunut kauemmas ja keskusta ei enää sijaitse rannalla. Värikäs historia ovat tehneet nyky-Porista mielenkiintoisen ja monipuolisen kohteen, jossa kannattaa vierailla. Erityisesti kesäaikaan edustava Pori on juuri se oikea kotimaan matka- ja lomakohde. Poriin pääsee hyvin valtateitä pitkin ja on muutenkin hyvien yhteyksien päässä. Porista löytyy tietysti myös lentokenttä sekä rautatieasema.Riippumatta siitä, suunnitteletko matkaa yksin, ystäviesi tai perheen kesken, löytyy Porista varmasti jotain tekemistä jokaiselle – lastentapahtumista yöelämään ja hiekkarannoista festivaaleihin. Porista löytyy paljon erilaisia palveluita, ravintoloita ja majoituskohteita, jotka ovat vierailemisen arvoisia. Pori tunnetaan merenläheisenä kaupunkina, josta muu luonto ei ole kaukana. Pääset nauttimaan kaupungin menoista, mutta voit yöpyä pienen matkan päässä lähes koskemattomassa luonnossa. Pori ei ole huippusuosittu kohde vielä, mutta se on ehdottomasti kehittymässä sellaiseksi.

Porin kulttuurimaailma

Monet valitsevat lomakohteensa juuri kulttuurielämysten vuoksi. Halu nähdä ja kokea kehittävät meitä ihmisinä ja antavat uusia ideoita. Pori Jazz-festivaalit on todennäköisesti Porin tunnetuin tapahtuma ja yksi mahtavimpia festivaaleja Suomessa.Pori Jazz järjestetään vuosittain heinäkuussa ja tuo yhteen noin 60 000 festivaalikävijää. Festivaaleilla on esiintynyt paljon maailmankuuluja tähtiä, kuten esimerkiksi Alicia Keys ja Bob Dylan. Mikäli suunnittelet vierailua Poriin heinäkuussa, kannattaa mahdolliset järjestelyt hoitaa reilusti etukäteen.Suomen ensimmäinen suomenkielinen teatteri perustettiin Poriin. Vuonna 1872 toimintansa aloittanut teatteri on nykyään Helsingissä sijaitseva Suomen Kansallisteatteri, mutta Porista löytyy yhä edelleen paljon teatterikulttuuria. Teatterin ystävien kannattaakin pitää silmällä esimerkiksi Porin Teatteria. Musiikin ja teatterin lisäksi Porissa voi vierailla museoissa. Satakunnan Museo ja Porin taidemuseo ylläpitävät arvostettuja kokoelmia ja pitävät hienoja näyttelyitä. Museot ovat avoinna ympäri vuoden, joten Porissa voi vierailla muulloinkin kuin kesällä.

Tiesitkö, että kuvataiteilija Akseli Gallen-Kallela syntyi Porissa? Gallen-Kallela on tuonut ehdottomasti Porin maailmankartalle. Porista löytyy myös Luontotalo Arkki, joka voi innostaa perheen pienimpiä. Lapsille suunnattua kulttuuria löytyy Porista runsaasti.Porissa sijaitsee lastenkulttuurikeskus, sekä paljon muita tahoja, jotka tarjoavat lapsille tekemistä. Porissa voi vierailla rohkeasti siis lastenkin kanssa ilman, että tarvitsee pelätä lasten tylsistymistä. Lasten kanssa voi käydä esimerkiksi Kulttuuritalo Annankatu 6 eli Anniksessa.

Porin urheilumaailma

Urheilun ystäville Pori on erinomainen vierailukohde! Purjehtijoille ja veden ystäville Porin mahdollisuudet ovat täydelliset. Suomen vanhin urheiluseura, purjehdusseura Segelföreningen i Björneborg (BSF), perustettiin Porissa. Seura toimii yhä ja sen kotisatama Mäntyluodossa Kallon saarella on vierailun arvoinen. Porissa pelaa SM-liigajoukkue Porin Ässät, joiden pelejä voi seurata Isomäki Areenalla. 6350-paikkainen jäähalli on rakennettu tekojääradaksi, mutta se katettiin alle kymmenen vuotta myöhemmin. Suomen mestaruus on tuotu Poriin viimeisen kerran 2013 ja ennen sitä kaksi kertaa: 1971 ja 1978.Porista löytyvät tietysti myös muun muassa jalkapalloseurat FC Jazz ja Musan Salama. Porin Yleisurheilu ja Noormarkun Nopsa edustavat Poria yleisurheilussa. Pesäpallon ystävät voivat käydä Pesäkarhujen pelissä. Porissa pelataan jopa amerikkalaista jalkapalloa: sitä pelaa joukkue Pori Bears.

Porin urheilumaailma
Porin urheilumaailma

Porissa järjestetään paljon muitakin tapahtumia, joissa voi vierailla eri vuodenaikoina. Porin matkaa suunnitellessa voi laskea sen varaan, että pääsee nauttimaan kauniista hiekkarannoista, eikä tarvitse lähteä kovinkaan kauas kotoa. Pori ei kuihdu talvellakaan, vaan talviaktiviteettejakin löytyy.