Vanhan Helsingin viehätys

Helsinki on vuonna 1550 perustettu kaupunki, joka ei aina ollut niin tärkeässä asemassa Suomessa, kuin nykyisin. Vuonna 1812 Helsinki valittiin Suomen suuriruhtinaskunnan pääkaupungiksi ja tietysti vuonna 1918 Helsingistä tuli Suomen pääkaupunki itsenäisyyden myötä.Historiallinen Vanhakaupunki Helsingissä on asuinalue, joka houkuttelee asukkaita ja turisteja. Se ei ole kooltaan kovin iso, mutta sen 800 asukasta pitävät Vanhankaupungin aktiivisena. Kyseinen alue on alkuperäinen Helsinki, joka perustettiin juuri 1550. Silloin alueesta ei tietysti puhuttu Vanhastakaupungista, mutta vastaava ruotsinkielinen nimitys oli käytössä jo 1639. Helsinkiä laajennettiin säännöllisesti ja näin ollen Vanhakaupunki onkin jäänyt kantamaan samaa nimeä. Virallisesti kaupunginosa sai nimekseen Vanhakaupunki vuonna 1959. Kaupunginosalla on siis paljon historiaa ja siellä on merkittäviä nähtävyyksiä. Monet helsinkiläiset eivät itsekään aina muista, kuinka kaunis ja viehättävä kaupunginosa Vanhakaupunki oikeastaan on. Se tarjoaakin mahtavia kohteita vaikkapa päiväkävelylle.

Vanhankaupungin nähtävyyksiä

Vanhankaupungin kaupunginosa sijaitsee Vantaanjoen suulla ja siellä pääseekin nauttimaan veden läheisyydestä. Tästä syystä monet nähtävyydet ja katsottavat paikat liittyvät juuri veteen. Itse maisema on jo joen vuoksi pelkästään sellaisenaankin kaunis.

Vanhankaupungin nähtävyyksiä
Vanhankaupungin nähtävyyksiä

Kuninkaankartanonsaaressa sijaitsevan vesivoimalan pato on veden ja mahtavan maiseman ystäville mukava kohde. Padoissa on sitä jotain viehätystä, mitä on vaikea verrata minkään muun kuin luonnollisen vesiputouksen kanssa. Se on miellyttävää maisemaa ympäri vuoden. Vanhankaupungin Kellomäellä pääsee ihastelemaan vanhaa muistomerkkiä, joka on Helsingin 400-vuotismuistomerkki. Se pystytettiin 1950 ja siinä on muun muassa vanha Helsingin asemakaava, sekä Kustaa Vaasan profiilikuva. Vanhaakaupunkia on siis osattu arvostaa jo tuolloin, kun muistomerkin paikkaa suunniteltiin. Muistomerkeistä kiinnostuneiden kannattaa vierailla vielä Helsingin rakentajien muistomerkillä, joka on pystytetty niiden asukkaiden kunniaksi, jotka määrättiin muuttamaan uuteen kaupunkiin Kustaa Vaasan toimesta. Tämä muistomerkki sijaitsee Helsingin 400-vuotismuistomerkin lähellä.Vanhakaupunki on ollut historiallisesti merkittävä muutenkin, kuin pelkästään muistomerkkien osalta. Helsingin ensimmäinen kirkko ja hautausmaa ovat olleet Vanhankaupungin alueella. Tästä syystä niidenkin muistomerkit löytyvät alueelta, mutta vanhaa tunnelmaa voi alueella tuntea vieläkin.Vihreä ja historiallinen Vanhakaupunki kutsuu esimerkiksi piknikille tai päiväkävelylle. Kaupunginosa on rauhallinen, vaikka pato ja vesi tuovatkin tiettyä kohinaa alueelle mihin tahansa kellonaikaan. Vanhankaupungin talot houkuttelevat ottamaan kuvia ja jakamaan sen vanhaa kauneutta omassa sosiaalisessa mediassakin. Alueelta löytyy kahviloita ja ravintoloita, joissa pääsee nauttimaan maisemasta, sekä tunnelmasta. Ne ovat juuri niissä vanhoissa puutaloissa, joista on pidetty mukavasti huolta. Siisti ympäristö ja arkkitehtuuri antavat Vanhallekaupungille sen viimeisen silauksen. Sosiaaliseen mediaan saa otettua helposti todella kauniita ja hienosti aseteltuja kuvia koko alueelta.

Lähellä pääsee myös vierailemaan museossa: Tekniikka museossa. Museo on perheystävällinen ja sieltä löytyy niin vaihtuvia kuin myös jatkuvia näyttelyitä. Yksi osa Tekniikan museota on Voimalamuseo, joka toimii melkein erillisenä vierailukohteena. Voimalamuseo on tällä hetkellä vanhin käytössä oleva voimalaitos Helsingissä. Voimalaitoksessa tuotetaan edelleen Helsingissä energiaa. Kyseessä on ekologinen museovesivoima. Vanhastakaupungista pidetään siis tiukasti huolta, jotta pystyisimme näkemään historiaa samalla, kun tulevaisuutta ei kuitenkaan nähdä uhkana.Yksi osa Vanhankaupungin viehätystä onkin se, että kaupunginosa kehittyy ja muotoutuu ajan myötä, mutta se vanha ja kaunis puoli ei ole katoamassa mihinkään, vain päinvastoin. Siellä näkeekin kauniisti yhdistettynä uutta ja vanhaa. Kävelylle kannattaa ottaa kamera tai älykamera mukaan. Vanhassakaupungissa ja sen kohteissa on otettu esimerkiksi liikuntarajoitteet huomioon, mutta niistä kannattaa tehdä etukäteen hieman taustatutkimusta varmuuden vuoksi. Ennen ei osattu ottaa huomioon erilaisia rajoitteita, eikä kaikkialle ole pystytty luomaan helposti kuljettavaa ympäristöä.