Vaasa on Suomen aurinkoisin kaupunki

Rannikkokaupunki Vaasa on koti noin 68 000 suomalaiselle ja Läntisessä suomessa se on alueensa kansainvälinen kulttuurin, koulutuksen ja turismin keskus. Vaasa on kaksikielinen kaupunki ja ruotsia äidinkielenään puhuvien osuus väestöstä on suuri, yli 25 prosenttia.

Kaikki palvelut kaupungissa on saatavilla kahdella kielellä, suomeksi tai ruotsiksi, vaikka pelkällä yhdelläkin kielellä pärjää. Sanomalehdet, korkeakoulut, teatterit ja tienviitat ovat kaikki saatavilla ja näkyvissä molemmilla kaupungin kielillä.

Vapaa-ajan aktiviteettejä

Mitä Vaasassa vierailija voi sitten nähdä ja kokea, ja mikä tekee siitä upean vierailukohteen? Vaasan sijainti meren rannalla tekee siitä tottakai varsinkin kesäisin upean kohteen vedessä ja sen ääressä tapahtuviin aktiviteetteihin. Uimisen lisäksi meressä voi purjehtia, meloa kanootilla tai vaikkapa vuokrata vesijetin päiväksi käyttöönsä. Vaasan edustalla sijaitseva Merenkurkun saaristo on niin kulttuurilliselta kuin geologiseltakin kannalta erittäin tärkeä ja se onkin Suomessa ainoa luontokohde joka löytyy Unescon maailmanperintöluettelosta. Merenkurkun saaristo liitettiin vuonna 2006 listaan osaksi aiemmin  listalla olleen Korkean Rannikon aluetta joka sijaitsee Ruotsin puolella. Alue muodostaa yhtenäisen kokonaisuuden jossa jääkauden jälkeinen maan kohoaminen on nähtävissä ainutlaatuisella tavalla, itse asiassa parhaiten koko maailmassa, ja on siksi hyvin merkittävä. Jääkauden jälkeinen maankohoamisnopeus on alueella yksi maailman suurimmista, jopa 8-8,5 millimetriä vuodessa. Merenkurkun saaristossa voi tehdä ja nähdä monenlaista. Saaristoon pääsee autollakin, mutta parhaiten saaristoa näkee ja kokee mereltä käsin. Saaristossa voi lähteä risteilylle, kalastaa, kokeilla melontaa, vaeltaa, maistella saariston makuja ravintoloissa, tai vuokrata saaristokohteen kokousta tai tapahtumaa varten. Eritoten oppaan johdolla tapahtuvat kierrokset kuten majakkaristeilyt ovat mielenkiintoisia, sillä niissä tutustutaan vanhoihin majakoihin ja niiden historiaan. Ruotsin puolella piipahtaminenkin käy vesiteitse helposti, sillä Vaasasta Uumajaan Pohjanlahden yli matkaava Wasaline liikennöi lahden yli joka päivä neljässä tunnissa. Eikä saariston elämyksien tarvitse rajoittua vain kesään ja sulien vesien aikaan, sillä talvella voi jäällä ajaa moottorikelkalla, lähteä pilkille, retkeillä tai hiihtää.

Vanha kaupunki ja kulttuuritarjonta

 

Vaasan vanhakaupunki sijaitsee noin 7 kilometriä nykyisen Vaasan kaupungin ulkopuolella ja alue on historiallisesti hyvin merkittävä. Alue on hyvin monimuotoinen maisema-alue ja sillä on suurta merkitystä luonnon, kulttuurin, asutuksen ja muinaishistorian kannalta.Vaasan kaupungin perusti Kunuingas Kaarle IX vuonna 1606, ja kaupunki alkoi kehittyä Marian kirkon ympärille, joka oli jykevä kivikirkko. Vuonna 1852 riehunut suurpalo tuhosi suuren osan Vaasan kaupunkia, minkä jäänteitä vanhan Vaasan ympäristössä olevat rakennukset ovat. Palon jälkeen tehtiin päätös kaupungin siirtämisestä lähemmäs rannikkoa, sillä maan nopean kohoamisen seurauksena kaupunki oli jäänyt yhä kauemmaksi merestä.

Yksi Vaasan palolta säästyneistä rakennuksista oli porvari Abraham Falanderin talo joka toimii nykyään vanhan Vaasan museona. Museo on auki kesäaikaan jolloin sinne pääsee ilmaiseksi, ja siellä voi tutustua Vaasan ympäristön historiallisesti merkittäviin esineisiin. Vaasa on myös vilkas tapahtuma- ja kulttuurikaupunki. Vaasan Kaupunginteatteri ja Wasa Teater esittävät kahdella eri kielellä draamaa, musikaaleja lastennäytelmiä ja tarjoavat alustan vieraileville esityksille. Useat kesäteatterit tarjoavat joka kesä erilaista ohjelmaa, ja alueella on myös vilkasta harrastajateatteritoimintaa. Tapahtumatarjonnan uudehko kesäinen Vaasa-Festival on viinin ja musiikin juhla, joka pidetään Vaasan sisäsatamassa, Hovioikeudenpuiston alueella. Sen ohjelmistossa on laadukasta musiikkia kotimaisilta tähtiartisteilta ja viinin lisäksi mahansa saa täyteen maistelemalla kotimaisia ja ulkomaisia makuja laiturialueen Tasting Villagessa. Eikun mukaan vaan!