Tampereella on helppo viihtyä

Tampere on monelle tuttu ainakin junan pysähdyspaikkana, mutta kaupunki on huomattavasti monipuolisempi tuttavuus kuin pintapuolisesti voisi kuvitella. Tampere on juuri sopivan kokoinen otettavaksi haltuun parin päivän pikavisiitillä ja sieltä on jokaisen helppo löytää juuri ne omat lempipaikkansa. Ja mikä parasta, Tampere toimii kohteena vuoden ympäri. Pimenevät syysillat ovat erittäin hyvä aika tunnelmoida ja fiilistellä vaikkapa Pyynikillä, Tammelan torilla, kauppahallissa, kahviloissa ja museoissa. Tampere on mainio kohde niin kulttuurin, luonnon kuin ravintolakulttuurinkin ystäville. Ei siis ihme, että Tampere on Suomen suosituin matkailukaupunki.

Viikonlopun aikana Tampereella ehtii jo paljon. Kannattaa valita majoitus melko keskeiseltä sijainnilta, jotta matkoihin ei kulu liiaksi aikaa. Moni mielenkiintoinen kohde löytyy aivan kaupungin keskustasta ja muihin pääsee kätevästi keskustasta kulkevilla busseilla. Kaipaatpa lomaltasi sitten kulttuuria, shoppailua tai ihan vain rentoutumista, kaikki onnistuu pienellä vaivalla. Lapsiperheille löytyy loputtomasti tekemistä, vaikka Särkänniemi ei olisikaan vierailuaikaan avoinna.

Luonto alkaa kaupungin keskustasta

Luonto ympäröi Tamperetta joka puolelta ja järvet ulottuvat aivan kaupungin keskustaan. Tammerkoski siltoineen on osa suomalaista kansallismaisemaa ja Pispalanharjulle ja Pyynikille suunnataan vaeltamaan ja nauttimaan tunnelmallisista metsäpoluista. Pyynikin kaupunginosa sijaitsee vain muutaman kilometrin päässä Tampereen keskustasta. 150 metrin korkeuteen kohoavan moreeniharjun laelta avautuvat upeat järvimaisemat ja metsän siimekseen johtavat valaistut luontopolut. Talviaikaan alueella kulkee useita valaistuja latuja.

Pirkanmaan perinneruoat sekoittuvat nykykeittiöön

Tampere sopii herkuttelijoille. Kaupungin perinteisin herkku on toki mustamakkara, jota kannattaa ehdottomasti kokeilla jos ei ole aiemmin päässyt tätä perinneruokaa maistamaan. Ja jos on, etsii luultavasti ensi töikseen Tapolan kioskin. Parhaat makkarat myydään nimenomaan Tapolan omissa kioskeissa Tammelantorilla tai Laukontorilla sekä kauppahallissa. Makkara nautitaan lämpimänä puolukkahillon kera. Paikallisiin tapoihin kuuluu tilata mustaamakkaraa koon sijasta tietyllä rahasummalla. Jos tilaat ”menopaluun” saat kokonaisen U:n muotoisen mustanmakkaran.

Toinen pirkanmaalainen erikoisuus on rievä eli vaalea hiivaleipä, joka tyypillisesti leivotaan ohra- ja vehnäjauhoista. Sitä löytyy useimmista paikallisista leipomoista. Leipomotuotteista erittäin tunnettuja ovat myös Pyynikin näkötornin kahvilan munkit, jotka tarjotaan aina tuoreina ja suussasulavina. Kahvilassa onkin melkein aina jono. Nykyään samoja munkkeja myydään myös Keskustorin laidalla sijaitsevassa munkkikahvilassa, mutta jostain syystä munkit maistuvat vielä paremmalle Pyynikin upeissa maisemissa. Tampereelta löytyy toki myös lukematon valikoima ravintoloita, joissa voi valintansa mukaan nauttia pubitunnelmasta, sushilajitelmista, hot wingseistä tai romanttisista illallisista. Oluen ystäviä hemmotellaan panimoravintoloissa, viinibaarit ja kahvilat sopivat tunnelmalliseen istuskeluun.

Kulttuurinnälkään sopivat lukuisat teatterit ja museot

Tampere tunnetaan Suomen teatteripääkaupunkina ja kaupunkiin kannattaa matkustaa jo pelkästään teatterinautintojenkin takia, sillä valinnanvaraa riittää. Tampereella on panostettu myös laadukkaaseen lastenteatteriin. Lisäksi kaupunki tarjoaa monipuolista tanssitaidetta. Kesäaikaan kannattaa tutustua useiden kesäteattereiden tarjontaan ja talvella teatterikansaa viihdyttävät mm. Tampereen kaupunginteatteri, Tampereen työväenteatteri ja Tampereen Komediateatteri. Ylioppilasteatterissa näkee nousevia kykyjä ja Tanssiteatteri MD yhdistelee esityksissään teatteria ja tanssitaidetta.

Museotkaan eivät kaupungista lopu. Tampereen taidemuseossa voi tutustua vuosittain Vuoden nuoren taiteilijan teoksiin ja mielenkiintoisiin vaihtuviin näyttelyihin. Museon yhteydessä on myös Muumimuseo, joka kiinnostaa varmasti koko perhettä. Sara Hildénin taidemuseossa on esillä Sara Hildénin säätiön kokoelmia. Tämä museo sijaitsee aivan Särkänniemen vieressä, joten kesäaikaan on helppo yhdistää huvipuisto- ja museokäynti. Tampereen oudoimpiin museoihin kuuluvat puolestaan mm. vakoilumuseo, jääkiekkomuseo, maitolaiturimuseo, postimuseo ja veturimuseo, joissa kaikissa riittää puuhaa myös perheen pienimmille. Lasten kulttuurikeskus Rulla sijaitsee Finlaysonin alueella ja Rullassa lapset voivat mm. askarrella, maalata ja ottaa osaa musiikkiesityksiin.