Puukaupungit Suomessa osa 1

Puutaloja löytyy Suomesta paljon, sillä puu on ollu helposti saatavilla oleva ja edullinen materiaali, johon on pystynyt luottamaan. Puutalot ovat sopineet Suomen ilmastoon ja ympäristöön, joten niitä löytyykin lähes kaikkialta Suomessa. Puutaloja rakennettiin ahkerasti noin 1960-luvulle saakka, jonka jälkeen muiden materiaalien saanti helpottui.

Monet kaupungit Suomessa tunnetaan yhä edelleen puutalokaupunkeina ja idyllisiä, sekä kauniita puukaupunkejä pääsee ihailemaan eri puolilla maata. Puutaloissa hienointa on, että monet ovat panostaneet ja keskittyneet niiden huoltoon, joten matkalle kannattaa ottaa kamera mukaan.

Rauma ja Kristiinankaupunki

Kaksi tunnettua suomalaista puukaupunkia ovat Rauma ja Kristiinankaupunki. Molemmissa kaupungeissa löytyy puuidylliä parhaimmassa muodossaan ja kaupunkien pääosin puutaloista koostuvat keskusta-alueet ovat vierailun arvoisia. Millaisia kaupunkeja ne sitten ovat?

Rauma on keskiajalla perustettu kaupunki Satakunnassa, eli länsi-Suomen puolella. Se on sijainniltaan merikaupunki ja on yksi vanhimmista kaupungeista Suomessa. Raumasta tekee poikkeuksellisen sen, että sen vanha kaupunki Vanha Rauma, joka on Rauman keskustaa, on UNESCON maailmanperintökohde. Se on siis sekä Suomen, että maailman kannalta hyvin merkittävä puutaloista koostuva kaupunginosa. Vanhassa Raumassa voit kävellä vanhoja teitä pitkin ja ihastella siistejä, kauniisti rakennettuja ja maalattuja puutaloja. Alueelta löytyy tietysti kahviloita ja ravintoloita. Kristiinankaupunki on myös länsi-Suomen puolella sijaitseva satamakaupunki, josta löytyy runsaasti puutaloja. Kristiinankaupunki on rakennettu säännöllisen ruutukaavan ohjeiden mukaisesti. Nämä ohjeet luotiin vuonna 1651 ja Kristiinankaupunki on säilynyt tähän päivään asti todella hyvin. Siellä on siis yhä tänäkin päivänä helppo navigoida juuri tuon kaavan vuoksi. Kristiinankaupungista löydät puutalojen lisäksi myös kauniin puukirkon, Ulrika Eleonoran kirkko. Puukirkkoja ei ole säilynyt Suomessa turhan montaa. Kristiinankaupungilla on muutenkin paljon historiaa, sillä jo sen nimi on pelkästään historiallisesti merkittävä – se kuitenkin nimettiin sen aikaisen Ruotsin kuningattaren mukaan.

Turku ja Helsinki

Suomen kaksi suurta kaupunkia, Turku ja Helsinki, ovat olleet joskus täysin puutaloista koostuvia kaupunkeja. Valitettavasti rakennusvimman myötä 1960- ja 70-luvulla niitä tuhottiin paljon, eikä kaupunkikuvassa ole niitä jäljellä juuri lainkaan. Molemmissa kaupungeissa voi kuitenkin nähdä vielä jotain.Turussa joillain alueilla voi löytää vielä historiallisia puutaloalueita. Tällaisia ovat esimerkiksi Kuuvuori, Pahaniemi, josta löytyy Pahaniemen kartano ja Pohjola. Alueita on muutamia muitakin. Osa alueista pyritään pitämään rauhassa, mutta jotkut alueet ovat jo täysin modernien teollisuusalueidenkin vieressä.Helsingissä pääsee nauttimaan historian havinasta esimerkiksi Kumpulassa ja Käpylässä. Molemmista löytyy kauniita puutaloja, mutta Kumpulasta tekee myös erikoisen sen, että siellä on vuoden 1952 olympialaisia rakennettu Kumpulan maauimala.

Turku and Helsinki
Turku and Helsinki

Maauimala on toiminnassa edelleen. Sitä ympäröivät vehreät puut ja kasvit, sekä tietysti puutalot. Molemmat alueet, Kumpula ja Käpylä, sijaitsevat lähellä Helsinkiä ja niissä voi käydä vaikka nauttimassa rauhallista päivää päiväretken merkeissä. Kahviloita ja ravintoloita löytyy molemmilta alueilta.Puutaloja löytyy tietysti monista muustakin Suomen kaupungeista. Vieraile Paraisilla, jos haluat nähdä vielä lisää kokonaisia kaupunginosia, sillä sieltä löydät Vanhan Malmin. Kyseessä on vanha keskusta, joka sijaitsee mielenkiintoisesti kirkon ympärillä.Loviisa on taas Venäjän lähellä sijaitseva kaupunki, jonka sijainnista johtuen siellä keskitytään paljon siihen, että turisteilla olisi mitä ostaa ja nauttia. Välillä jopa purku-uhan alla olevia alueita on nyt suojeltu ja niistä on restauroitu todellakin käymisen arvoisia kohteita.Viimeisimpänä, mutta ei vähäisimpänä mainitsemme Haminan. Kyseessä on historiallisesti merkittävä kaupunki, joka on kokenut kovia paljon erityisesti sotien aikana. Tämän vuoksi Hamina ei ole pelkästään puutalojen kaupunki, vaan sieltä löytyy paljon muutakin mielenkiintoista arkkitehtuuria.