Puukaupungit Suomessa osa 2

Etsitkö kotimaan matkailukohdetta, jossa olisi jotain romanttista ja viihdyttävää? Silloin suomalaiset puukaupungit ovat juttusi. Suomessa on historiassa käytetty paljon puuta rakennusmateriaalina, sillä se on toimiva ja melko helppokäyttöinen rakennusmateriaali, joka pitää hyvin lämpöä sisällä ja on edullinen. Se kestää sään kuin sään. Vaikka nykyaika kehittyykin hurjaa vauhtia, onneksi Suomessa on säilytetty monia vanhoja puurakennuksia, sekä kokonaisia alueita, joissa vanhoista puisista taloista pidetään hyvää huolta. Niissä asutaan edelleen, niistä on tullut museoita ja esimerkiksi kahviloita.

Mistä niitä puukaupunkeja voi lähteä etsimään? Itse asiassa, puukaupungit sijaitsevat yleensä alueilla, jotka ovat jossain vaiheessa olleet merkityksellisiä Suomen historiassa. Silloin ne alueet toimivat keskuksina, joista kuljetettiin tavaraa, niissä oli virastoja ja paljon asukkaita. Vaikka nykyisin nämä alueet eivät välttämättä kupli enää samalla tavalla kuin ennen, ei se tarkoita sitä, etteikö siellä olisi tekemistä. Katsotaan, millaisia puukaupunkeja Suomi tarjoaa ja mitä kaikkea niistä voi löytää. Ei muuta kuin kamera mukaan, koska puu näyttää hyvältä myös sosiaalisessa mediassa.

Historian havinaa

Historian ystävien kannattaa suunnata Paraisille, sillä siellä jos jossain näkee, kuinka teollisuus ja rakennuspaineet ovat vaikuttaneet. Onneksi kyseisessä kaupungissa huomattiin säilyttää puutalot ja ne ovat siellä edelleen. Modernit asuinalueet ovat saaneet rakentua jonnekin muualle. Paraisissa on vanha keskusta, joka aukeaa vanhan kirkon ympärille. Löydät näistä vanhoista taloista runsaasti kotiseutumuseoita, joissa pääset tutustumaan suomalaisen kodin historiaan. Vanha karoliininen kartano herättää monissa ihastusta, sillä sieltä löydät muun muassa yhden Leninille omistetun huoneen – hän pysähtyi nimittäin juuri siellä paetessaan Venäjältä. Miten jännittävää.

Historiallisesti merkittävä kohde on myös Tammisaari, eli Raaseporin kaupunkiin kuuluva vanha kauppapaikka. Tallinna oli perustamisen aikaan merkittävä kauppakaupunki ja Kustaa Vaasa halusi tietysti Suomeen samanlaisen. Tammisaaresta voikin löytää museokeskuksen, joka esittelee aikakaudelleen ominaista taidetta ja kulttuuria. Sisustamisen ystävien kannattaa ehdottomasti vierailla siellä.

Porvoo

Oli miten oli, Porvoota ei voi jättää mainitsematta. Kyseessä on kuitenkin kokonainen kaupunki, joka hehkuu niin historiaa kuin myös nykyaikaa. Kauniin joen rannalla sijaitseva Porvoo on verrattoman kaunis kesäkohde, mutta ei petä muinakaan vuodenaikoina. Vihreästä ympäristöstä tulee esimerkiksi syksyisin todella kuvauksellinen. Porvoo tarjoaa nähtävää ja koettavaa muutenkin, kuin pelkästään puutalojen osalta. Siellä voikin viettää helposti pidemmänkin viikonlopun nauttien kaikista niistä herkuista, mitä pienistä Porvoon puodeista voi löytää. Porvoossa vieraillessa jalkaan kannattaa laittaa mukavat kengät ja varautua ihastelemaan koko päivän.

Porvoossa kannattaa varautua syömään paljon, sillä monenlaiset erilaiset ravintolat ja kahvilat houkuttelevat kylään. Dieetti kannattaakin unohtaa Porvoon ajaksi. Yövy viihtyisässä ja tyylikkäässä hotellissa puutalossa, sekä suuntaa Porvoon kaduille nauttimaan vanhojen puutalojen tuomasta tunnelmallisesta maisemasta.

Puukaupunkeja on kuitenkin Suomessa vielä vaikka ja kuinka paljon. Monessa historiallisessa kaupungissa on usein ainakin pieni osa, josta huolehditaan vielä. Muun muassa Turusta ja Turun seudulta löytyy paljon puukaupunkeja tai –kaupunginosia, joissa voi vierailla. Hyvänä esimerkkinä toimii vaikkapa Naantali. Puukaupunkeja etsiessä kannattaakin rohkeasti hypätä, vaikka pyörän selkään ja lähteä ajelemaan ympäriinsä. Puhelimen navigointisovellus kyllä todennäköisesti tuo sinut aina takaisin kotiin. Omaa lähiympäristöään ei kannata unohtaa ja ajatella, että matkalle pitäisi aina lähteä jonnekin kauas tai lämpimään. Kotimaan matkailu voi olla se, mitä tarvitset.

Onneksi suomalaisia puukaupunkeja on edelleen ja niistä pidetään huolta. Olisi todella sääli, jos näitä historiallisia ja kauniita kohteita ei arvostettaisi, sillä silloin iso osa Suomen historiaa katoaisi kokonaan. On yllättävää, miten rakennuksilla ja niiden historialla voi ollakin kulttuurissamme niin iso merkitys.