Punkaharju on täydellinen yhdistelmä luontoa ja historiaa

Punkaharju on paitsi Suomen kuuluisin harju, myös yksi Savon kauneimmista matkakohteista. Punkaharju on kuuluisa jopa kansainvälisesti. Suomen korkeimmat puut eli Punkaharjun metsäpuisto on ollut suojeltu alue jo vuodesta 1803 lähtien, kun keisari Aleksanteri I:n halusi puiden suojaavan Savonlinnan ja Viipurin välistä maantietä eroosiolta. Neljäkymmentä vuotta myöhemmin Punkaharjusta tehtiin kruununpuisto ja Punkaharju alkoi saavuttaa mainetta myös matkailukohteena. Punkaharjun historiallinen valtionhotelli avattiin 1870-luvulla ja se onkin Suomen vanhin toiminnassa oleva hotelli. Punkaharju on pituudeltaan seitsemän kilometriä ja muotoutunut jääkauden aikana. Lyhyen matkaa Punkaharju on matala kannas, mutta kohoaa pian komeaksi harjuksi. Punkaharjun laella kulkee tie, jota pitkin voi kulkea autolla. Eniten luonnonihmeestä saa kuitenkin irti, mikäli lähtee kävelylle harjun rinteille ja laelle. Mäntymetsikön lävitse paistaa kaunis järvinäkymä, kauneus on huumaavaa ja ilma raikasta.

Metsämuseo Lusto on oiva vierailukohde koko perheelle

Metsähallituksen ylläpitämä metsämuseo Lusto on mainio kohde niin lapsille kuin aikuisillekin. Museo tarjoaa laajan tietopaketin metsistä ja esimerkiksi entisajan metsätöistä. Tieto on kuitenkin viihdyttävässä muodossa ja vierailijat pääsevät esimerkiksi pohtimaan, minkälaisen puulastin hevonen pystyy vetämään. Museossa paljastetaan, että ennätyskuorma on ollut 12 tonnia 15 kilometrin matkalla hyvin luistavalla jäätiellä. Lapset pääsevät tutkimaan karhun luolaa sisältäpäin ja kiipeilemään puumajassa. Metsätyölaitesimulaattoreissa aikuiset ja lapset pääsevät kokeilemaan, miltä tuntuisi olla ammattimaisesti metsähommissa. Metsämuseon vierestä löytyy Metlan metsäpuisto, jossa risteilee paljon eri pituisia luontopolkuja. Luontopolkujen aloituspaikka on Vanhan koulun parkkipaikka. Polut kulkevat upean aarnimetsän lävitse ja ympärillä kohoavat uskomattoman korkeat männyt. Kokonharjun luontoreitin varrelta löytyvätkin Suomen korkeimmat puut, joista korkein kohoaa jopa 40,5 metriin. Lehtipuumetsä on istutettu yli 125 vuotta sitten ja se on suurelta osin luonnontilassa

Historiallinen hotelli Punkaharju on ihastuttava majoituspaikka

Punkaharjun kiinnostavin majoituskohde on hotelli Punkaharju, jonne kuitenkin täytyy tehdä varaus hyvissä ajoin etukäteen. Hotelli on paitsi historiallinen, myös aivan ihastuttava ympäristöltään. Varat tämän sveitsiläistyylisen talon rakentamiseen lahjoitti vuonna 1845 Venäjän tsaari Nikolai. Alun perin rakennus toimi metsänvartijan talona, mutta pari vuosikymmentä myöhemmin se muutettiin hotelliksi. Hotellin nykyinen omistaja on mallina tunnetuksi tullut Saimi Hoyer, joka on kunnostanut taloa huolella. Vanhan ajan tunnelma on säilynyt talossa hyvin, vaikka se on restauroitu kauniiksi ja moderniksi. Hotellin vieraat pääsevät nauttimaan myös rantasaunasta. Hotellin pihasta lähtee kävelyreittejä harjulle.

Patsaspuisto saa mielikuvituksen lentämään

Yksi Punkaharjun erikoisimmista nähtävyyksistä on kuitenkin Parikkalan patsaspuisto. Puistosta löytyy yhteensä 550 betonipatsasta, jotka ovat kansantaiteilija Veijo Rönkkösen käsialaa. Patsailla on hurjat ilmeet ja aivan oikeat hampaat, useilla myös vakuuttavat lasisilmät. noin puolet patsaista on jonkinlaisessa jooga-asennossa, osa puolestaan marssii tai seisoo metsän keskellä. Patsaspuisto on päiväsaikaankin melko pelottava, mutta lisää jännitystä kaipaavat suuntaavat sinne illan hämärtyessä. Puisto on maksuton vierailijoille, mutta toimintaa voi tukea lahjoittamalla.

Hyppää retrobussin kyytiin!

Kesäsesongin aikaan Punkaharjun nähtävyyksien välillä vierailijoita kuljettaa vintage-bussi, jonka kyydissä istuminen on jo sinällään elämys. Kyyti lähtee hotelli Punkaharjun Kruunupuistosta ja kulkee niin Kerimäen puukirkolle ja venevajoille kuin Johanna Oraksen taidekartanoonkin. Bussi on ilmainen ja sen aikatauluja voi tiedustella etukäteen hotelleista ja Punkaharjun matkailuinfosta. Bussi on mainio tapa tutustua Punkaharjun tärkeimpiin nähtävyyksiin vaivattomasti yhdessä päivässä. Se on myös hyvä paikka virittäytyä lomatunnelmaan ja ihastua Punkaharjun kauneuteen ja omaperäisyyteen. Punkaharjulla maisemiin voi tutustua lisäksi myös pyörän selässä, ratsastaen, meloen tai soudellen. Tämä on siis sekä luonto- että aktiivimatkailijan paratiisi.