Porvoo kutsuu nauttimaan puutalotunnelmasta

Idyllinen Porvoo sijaitsee noin tunnin ajomatkan päässä Helsingistä ja näin erinomainen päiväreissukohde pääkaupunkiseudun asukkaille. Erityisesti Vanha Porvoo kiehtoo ympäri vuoden ja päivä kuluu hujauksessa seikkaillen mutkittelevilla mukulakivikaduilla, tunnelmallisissa kahviloissa ja pienissä putiikeissa ja värikkäitä puutaloja ihastellessa. Porvoo onkin yksi Suomen kuuluisimmista ja näyttävimmistä puutalokaupungeista.

Noin 50 000 asukkaan kaupunki tunnetaan kauneudestaan ja rennosta tunnelmastaan. Porvoossa viihtyvät niin aktiivimatkailijat kuin lapsiperheetkin ja sopiipa kaupunki mainiosti myös romanttisen päiväretken tai viikonlopun kohteeksi. Suosiostaan huolimatta kaupunki ei tunnu kesälläkään liian täydeltä, sillä turistit katoavat sujuvasti sokkeloisille kujille. Matkailu on kaupungille tärkeä elinkeino ja tämä näkyy palveluiden määrässä. Porvoossa riittää ravintoloita, kahviloita ja majoituspaikkoja. Vanhanajan tunnelma on kuitenkin onnistuttu säilyttämään ja matkailijoiden seassa kulkee yhtä lailla myös paikallisia.

Vanha Porvoo ja joenvarren aitat luovat menneen ajan tunnelmaa

Porvoo on toki suosituimmillaan kesällä, jolloin erityisesti joenvarren kahvilat ja veneet ovat suosittu vierailukohde. Porvoo joenrantoja koristavat punamultamaalin peittämät ranta-aitat, jotka olivat aikoinaan käytössä maailmalta saapuvien purjelaivojen lastinpurkupaikkoina. Punaisen värinsä aitat saivat 1700-luvun lopulla, kun ne haluttiin maalata edustaviksi kuningas Kustaa III:n vierailua varten. Nykyään aitoissa pääsee halutessaan yöpymään, sillä kesäaikaan yhdessä aitoista toimii kehuttu majatalo.

Kesäaikaan vierailuun kannattaa ehdottomasti yhdistää saaristo- tai jokiristeily. Porvooseen voi esimerkiksi matkustaa Helsingistä vesiteitse ja taittaa matkan toiseen suuntaan bussilla. Toinen vaihtoehto risteillä suoraan Porvoosta, saaristo on kaupungissa aivan käden ulottuvilla. Erityisesti lapsiperheille hauska kokemus on myös ajelu vanhalla höyryjunalla eli lättähatulla. Porvoon ulkosaaristosta löytyy useita kiinnostavia vierailukohteista, kuten mm. Söderskärin majakka, jonne järjestetään valmiita risteilyjä.

Empire-keskusta on yksi Porvoon kiinnostavimmista alueista

Porvoossa kannattaa kierrellä kuitenkin muuallakin kuin Vanhan Porvoon alueella, sillä koko kaupunki on täynnä mielenkiintoista nähtävää. Esimerkiksi arkkitehti Johan Carl Ludvig Engelin suunnittelema empire-keskusta on komeaa nähtävää ja samantyylisiä rakennuksia jatkuu noin kahden kilometrin matkan verran.

Empire-keskustan alueella elämästään nautti aikoinaan myös kansallisrunoilijamme Johan Ludwig Runeberg. Runeberg eli talossa viimeiset 25 elinvuottaan, muutettuaan Porvooseen vuonna 1837. Runeberg toimi Porvoon lukiossa Kreikan kirjallisuuden lehtorina, mutta talon hän osti kirjoistaan saamilla palkkioilla. Runebergin koti toimii museona ja vierailun aikana avautuu paljon uusia puolia aikansa menestyskirjailijan elämästä. Samalla pääsee tutustumana Fredrika Runebergin rakkaudella suunnittelemaan puutarhaan.

Historia ja taide ovat kaupungissa vahvasti läsnä

Historiasta kiinnostuneille Porvoo on varsinainen aarreaitta. Ihmeteltävää ja ihailtavaa riittää, sillä kaupungissa on runsaasti kiinnostavia kirkkoja, kappeleita ja museoita. Historiallinen tunnelma on aistittavissa myös vain kävelemällä ympäri kaupunkia. Porvoon kuuluisin yksittäinen nähtävyys lienee kaupungin tuomiokirkko, joka on rakennettu 1400-luvulla. Kirkon katto kärsi vaurioita tuhopolton seurauksena vuonna 2006, mutta sittemmin vauriot on saatu korjattua. Toinen kuuluisa 1700-luvun rakennus on Porvoon raatihuone, jossa nykyään sijaitsee kaupungin historiallinen museo.

Porvoossa toimii myös runsaasti eri alojen taitelijoita ja kaupungista löytyy useita pieniä gallerioita. Laajemman kattauksen Porvoon taidemaailmaan tarjoaa Taidetehdas, josta löytyy niin konserttisali, taidehalli, taidelainaamo kuin ravintolakin. Erityisesti Vanhan Porvoon alueella on myös runsaasti käsityökauppoja.

Porvoo ihastuttaa myös talviaikaan

Porvoo on ihastuttava kohde myös talviaikaan, vaikka kadut toki hiljenevät merkittävästi. Talvella katujen hiljaisuus on omalla tavallaan ihanan tunnelmallista ja samalla voi todella kuvitella sukeltavansa aikamatkalle. Syksyllä upea ruska reunustaa joenvarren puita.

Joulukuun ensimmäisenä viikonloppuna Porvooseen kannattaa suunnata Wanhan ajan joulumarkkinoille, joilla pääsee haistelemaan aitoa 1800-luvun tunnelmaa. Kauppiaat ovat pukeutuneet teeman mukaisesti ja torin ympäristö on kauniisti valaistu.