Pori on vihreä kesäinen kulttuurikaupunki

Pori on hyvin viehättävä vanha rannikkokaupunki Lounais-Suomessa, jossa vallitsee pienen kaupungin rauha hyvien kulkuyhteyksien varrella. Se perustettiin jo 1500-luvulla Juhana-herttuan toimesta Kokemäenjoen suulle, ja hyvien vesiteidensä ansiosta siitä kasvoi 1800-luvulle mennessä tärkeä ja vilkas kansainvälinen kauppapaikka.

Laivanrakennus oli yksi Porissa kukoistaneista teollisuuden muodoista, ja 1800-luvulla se olikin Suomen johtava laivanvarustajakaupunki. Porin kaupunki on historiansa aikana kärsinyt monista suurista tulipaloista, mikä on hävittänyt paljon alkuperäistä puutalokantaa. Suurin tulipaloista tapahtui vuonna 1852, mikä tuhosi jopa yli 75 prosenttia koko kaupungista jättäen suurimman osan porilaisista kodittomiksi. Vain muutama rakennus, kuten Porin Raatihuone, säästyi tulipalolta, jonka vuoksi kyseinen rakennus on kulttuurihistoriallisesti erittäin merkittävä. Tosin sitäkin jouduttiin tulipalon jäljiltä korjailemaan, sillä palo onnistui turmelemaan raatihuoneen puisen tornin, jättäen onneksi suurimman osan rakennusta ehjäksi. Puurakenteinen torni tosin korjattiin vasta vuonna 1891, ja samana vuonna katolle asennettiin Saksassa suunnitellut sinkkiveistokset.

Musiikin ystäville Pori on tottakai tunnettu jokavuotisista tapahtumistaan kulttuurin saralla, ja vaikkei musiikin ystävä olisikaan, useimmat ihmiset tottakai ovat kuulleet Pori-Jazzeista, tapahtumasta, joka on viihdyttänyt suomalaisia jo vuodesta 1966 lähtien. Ensimmäiset Pori-Jazzit pidettiin Porin kaupunginhallituksen myöntämän 1000 markan apurahan turvin, ja kaupunki myös antoi Kirjurinluodon alueen Pori Jazzien käyttöön ilmaiseksi, kuten antoi myös flyygelin, lautoja penkeiksi ja työveneen yleisökuljetuksiin saarelle. Myös muutamat muut tahot auttoivat musiikkifestivaalia alkuun, esimerkiksi Porin Oluttehdas antoi paitsi rahallista apua, mutta myös kuorma-auton festivaalien käyttöön sekä kuljettajan, joka oli erittäin tärkeää juhlien käytännön järjestelyiden onnistumisessa. Yleisöä juhlissa oli noin 600, konsertteja oli kaksi ja yhdet jamit. Ensimmäiset jazzit tuottivat vain vähän yli kolmesataa markkaa, josta käteen jäi vain muutama kymppi kun vapaaehtoisille oli tarjottu makkarat ja oluet kiitoksena. Vuodesta 1969 lähtien Pori Jazz on kasvanut jazz-harrastajien pikkutapahtumasta suureksi suosituksi festivaaliksi joka vetää kuulijoita vuosi vuoden jälkeen muustakin yleisöstä kuin vain vannoutuneista jazzin ystävistä. 1970-luvun vaikeiden ja sateisten vuosien jälkeen, 1980-luvun suunnanmuutos kutsua esiintyjiä myös muiden musiikkigenren edustajista auttoi Pori Jazzeja vakiinnuttamaan asemaansa Suomen kesäfestivaalien joukossa. 1990- ja 2000-luvuilla kävijämäärät ovat tasaisesti kasvaneet nostaen Pori Jazzit yhdeksi Suomen suosituimmaksi, kiinnostavimmaksi ja arvostetuimmaksi musiikkitapahtumaksi.

Teatteria ja Rantaelämää Porissa

Porissa on myös pitkät teatteriperinteet, ja ensimmäinen suomenkielinen ammattiteatteri perustettiin juuri Porissa jo vuonna 1872. Kyseisenä vuonna perustettu Suomalainen Teatteri eli nykyiseltä nimeltään Suomen Kansallisteatteri aloitti toimintansa Porissa, sillä sen katsottiin olevan kieliriitojen riivaamaa Helsinkiä parempi ja ehkä rauhallisempikin paikka suomenkielisen teatterin tekemiseen. Vuonna 1884 rakennettiin Poriin teatteritalo, joka on siitä lähtien ollut suomalaisen teatterin käytössä. Itse teatteritalo rakennettiin aikansa muodin mukaisesti uusrenesanssin tyylillä, ja sen rakennus- ja suunnittelutyöstä vastasivat pitkälti ruotsalaiset alan ammattilaiset. Jopa teatterisalin koristeet ja esirippu tuotiin valmiina Ruotsista, ja ne asennettiin paikoilleen vasta itse teatterissa.

Mutta on Porissa muutakin kuin teatteria. Esimerkiksi Poria ympäröivä luonto ja Porin kuuluisa Yyterin hiekkaranta ovat ehdottomasti vierailemisen arvoisia nähtävyyksiä. Jopa kuusi kilometriä pitkä hiekkainen ranta meren äärellä on Suomen oloissa harvinaisuus, ja se vetääkin paljon harrastajia, uimareita ja kesäpäivän viettäjiä puoleensa. Yyterissä voit paitsi uida ja ottaa aurinkoa, myös harrastaa purjehdusta, sup-lautailua, purejelautailua, melontaa ja kalastusta. Rannalla voi ratsastaa, pelata golfia, beach volleytä, seikkailla seikkailupuistossa ja polkupyöräillä. Yyterin luonnosta ja Kokemäenjoen suistosta löytyy yli 30 kilometriä luontoreittejä ja jopa 15 luontotornia ulkoilijoiden iloksi.