Nauvo on yksi Suomen saariston todellisistä helmistä

Suomen saaristo on uskomaton kohde jo itsessään ja viehättävät saaristokaupungit kruunaavat elämyksen. Kesän ikuisuussuosikkini on Turun saaristo ja erityisesti Nauvo, joka herää kesällä eloon ja on vain kertakaikkisen hurmaava paikka viettää muutama rentouttava kesäpäivä. Nauvosta matkaa on helppo jatkaa Kuopiossa saaristoon, mikäli lomaa ja matkustushaluja riittää. Esimerkiksi alueella kulkeva Saariston rengastie on ihana reitti, jonka varrelle osuvat saariston parhaat kohteet. Lossilla liikkuminen on helppoa, olipa matkassa sitten pyörällä tai autoillen eikä saaristomatkailu juuri vaadi etukäteissuunnittelua. Myöskään hienoja maisemia ei tarvitse erikseen metsästää, riittää että katselee ympärilleen.

Nauvo sijaitsee noin puolen tunnin ajomatkan päässä Paraisilta. Pääkielenä alueella on ruotsi ja tämä luo osaltaan tunnelmaa ulkomailla vierailuista. Nauvoon kulkee lossi, joka hidastaa kesäaikaan hieman matkantekoa, sillä jonot saattavat olla hetkittäin pitkiä. Rennolla otteella odottelustakin selviää ja rannan merituuli vilvoittaa myös kesäkuumalla. Talviaikaan Nauvon alueella asuu noin tuhat ihmistä, mutta kesällä asukasluku moninkertaistuu mökkiläisten saapuessa saaristoon.

Vierasvenesatamasta löytyy elämää ja saaristolaistunnelmaa

Kesällä Nauvo tulvii tapahtumia ja pienessä kaupungissa voi nauttia niin kamarimusiikista, jazzista, kirpputoreista ja huutokaupoista kuin ravintolaelämästäkin. Vierasvenesatamassa on eurooppalainen tunnelma, kun hulppeat purjeveneet saapuvat ja lähtevät. Osa jää paikalle muutamaksi yöksi ja osa jatkaa matkaa ostokset tehtyään. Rannan ravintoloissa tarjoillaan herkullisia kala-annoksia ja ribsejä, L’Escalen valkoisilla pöytäliinoilla katetuissa pöydissä voi nauttia ranskalaista ruokaa saariston tapaan valmistettuna. Tuoretta savukalaa voi puolestaan ostaa suoraan kalastajilta. Sataman edustalla on matala, hiekkapohjainen uimaranta ja leikkipaikkoja lapsille. Vierasvenesatama toimiikin erityisesti kesäaikaan toiminnan keskuksena.

Nauti menneen ajan tunnelmasta tai mökkeilyn idyllistä

Matkailu on Nauvossa tärkeä elinkeino ja majoitusvaihtoehtoja riittää. Sesonkiaikaan kannattaa silti tehdä varaus hieman etukäteen, erityisesti jos haluaa johonkin tiettyyn majapaikkaan. Saaristolaiset vuokraavat kesäaikaan mökkejään, joten erityisesti pidemmälle vierailulle tämä voi olla hyvä vaihtoehto. Mikäli matkallaan haluaa kokea aitoa saaristolaisromantiikkaa, mainio vaihtoehto on majatalo Marta. Vuonna 1917 valmistunut majatalo on nimensä mukaisesti Nauvon Marttojen rakennuttama ja alun perin sen tehtävänä oli toimia matkustajakotina ulkosaarilta Nauvoon saapuville asukkaille. Sodan aikana taloa käytettiin sotasairaalana, mutta sodan jälkeen matkustajakotitoimintaa jatkettiin. Talossa voi aistia viehättävää historiallista tunnelmaa, jota korostavat räsymatoilla peitetyt puulattiat, alakerran salin kynttiläkruunut ja pihan perällä sijaitseva parvisauna.

Historiaa ja mysteerejä

Nauvon satamasta lähtee luontopolku, jota pitkin pääsee mysteerin äärelle Finbyn jatulintarhaan. Alueella on yli 140 kivistä muodostettua spiraalimaista labyrinttia, jotka ovat halkaisijaltaan useampia metrejä. Näitä jatulintarhoiksi kutsuttuja rakennelmia on löydetty ympäri maailmaa, mutta kukaan ei tiedä milloin tai miksi ne on rakennettua. Vanhimpien rakennelmien on arvioitu olevan peräisin pronssikaudelta ja uusimpien 1800-luvulta. Yleensä jatulintarhat ovat hankalasti saavutettavissa, mutta Finbyn jatulintarhaan pääsee jalkaisin.

Nauvon keskiaikainen kirkko on yksi kylän tärkeimmistä nähtävyyksistä. Kirkosta löytyy ensimmäinen maininta historiankirjoista jo vuonna 1395. Alkuperäinen kellotapuli on tosin purettu, mutta uusi versio valmistui vuonna 1751 eli aivan modernista rakennelmasta ei senkään kohdalla ole kysymys. Kiinnostava historiallinen kohde on myös Seilin saari, joka tunnettiin pitkään spitaali- ja mielisairaalana. Saaren sairaalatoiminta alkoi vuonna 1619 ja spitaalisten kuljettaminen saarella lopetettiin vuonna 1755. Mielisairaalatoiminta jatkui aina vuoteen 1962 ja viimeisen 70 vuoden aikana saarella hoidettiin vain parantumattomasti sairaiksi luokiteltuja naisia. Nykyään saari on Saaristomeren tutkimuslaitoksen käytössä. Saaren nähtävyytenä toimii puinen ristikirkko. Kauniissa saaristomaisemissa voi kuitenkin hyvin kuvitella vielä menneen maailman. Saarella voi osallistua myös opastetulle retkelle, jolloin pääsee sukeltamaan syvemmälle historiaan. Saarella kulkee yhteysalus Nauvon mantereelta.