Lapin parhaat kesäkohteet

Lappiin on lähdetty hiihtämään ja revontulia ihailemaan suurin joukoin jo vuosia, mutta vasta viime vuosina on ymmärretty, että eksotiikkaa ei tarvitse lähteä etsimään etelästä vaan Lappi ja sen karun kauniit maisemat odottavat tutkijaansa. Kiireinen arki saa monen etsimään rauhaisia luontokohteita ja niitähän Lapissa riittää. Upeat kävelyreitit luonnonpuistoissa nähtävyyksien ja saamelaiskulttuurin lisäksi luovat upeat puitteet stressittömälle lomalle. Keskitynkin näin aluksi luonto lomailuun ja lopussa muutamia vinkkejä esimerkiksi lapsiperheille tai väelle, joka haluaa tehdä muutakin kuin kävellä tai veneillä.

Lappi on kooltaan Portugalin tai Irlannin kokoinen, mutta siellä asuu vain 5% Suomen väestöstä. Jos haluaa nauttia luonnossa niin ettei tarvitse väistellä vastaantulijoita vaihtoehtoja löytyy, mutta tietysti suosituimmilla Lapin kävelyreiteillä, kuten Karhunkierroksella Kuusamossa saattaa olla monia muitakin nauttimasta erämaa tunnelmasta. Oulangan kansallispuiston alueella on eripituisia ja vaatimus asteelta erilaisia reittejä. Suosituin reitti, Karhunkierros on 82 km, joista noin 10 km voi meloa kanootilla. Oulangan kansallispuiston suot ja lehdot, mäntykankaat ja niityt, joet, purot, riippusillat ja kosket, mutta päiväseltäänkin näkee paljon ja ensimmäisellä vierailulla voi kävellä, vaikka pienen karhunkierroksen ja sitten seuraavana vuonna isomman.

Voit kivuta korkealle

Saana on monelle vähemmän Lappia tuntevalle tuttu ainakin valokuvista, valaistiinhan se satavuotiaan Suomen kunniaksi ja saamelaisten pyhätunturin sienimäinen huippu nousee 1029 m korkeuteen. Vaellusreitti lähtee Kilpisjärven luontokeskuksesta ja matkaa yhteen suuntaan kertyy noin 4 km. Uudet portaat helpottavat nousua ja ylhäältä avautuu upeat maisemat Kilpisjärvelle ja Norjan lumisille huipuille. Perhosten ystävien kannattaa olla tarkkana, sillä laella tavataan harvinaisia perhosia.

Voit kivuta korkealle

Inarijärvi on Suomen kolmanneksi suurin järvi eli pinta-alaltaan 1084 neliökilometriä. Siellä voi tehdä järjestetyn retken Inarin kirkonkylästä tai viettää viikon veneillen tai kanootilla nauttien maisemista, kalastaen tai vaikka lintuja bongaillen. Isoin selkä on aava kuin meri eli vastarantaa ei tahdo nähdä ja sitten toisaalla on sitten melojille sokkeloisia väyliä saarien välissä. Tuhannet saaret, vaarat ja tunturit mahdollistavat monenlaista retkeilyä.

Lähistöllä myös Pielpajärven erämaakirkko tai Otsamotunturi, jotka ovat käymisen arvoisia paikkoja. Länsi-Lapissa Enontekiön, Äkäslompolon ja Muonion alueilla Suomen käsivarren kainalossa sijaitsee upeat tunturialueet Pallas ja Ylläs ja Hetta. Niiden luontokeskuksesta voi valita vaellusretkiä kaikenikäisille ja -kuntoisille lapsille ja vanhemmille. Ylläksellä myös pyöräilijöille on omia reittejä. Suosituin vaellus, Hetta-Pallas-reitti, on 50 km ja Hettan lyhin reitti jyppyrän polku sopii auringonlaskun kuvaamiseen tai lasten kanssa käveltäväksi. Vaihtoehtoja on paljon ja siksi moni ensi kerran jälkeen palaa aina takaisin.

Suomen ja Euroopan Unionin pohjoisin kunta, Utsjoki, on myös ainoa saamelaisenemmistöinen kunnistamme. Kirkasvetinen Tenojoki, Norjan ja Suomen rajajoki, on yksi suurimmista pohjoisen lohijoista ja kirkkaasta vedestä nauttivat lohien lisäksi matkailijat, jotka uskaltautuvat pulahtamaan vilvoittavaan veteen varsinkin kesähelteillä. Kahden erämaan väliin jäävästä skaidijärven polulta voi ihailla maisemia jopa satojen kilometrien taakse. Suuri osa suuntaa Lappiin nimen omaa maisemien ja luonnon takia joko vaeltamaan, kanoottiretkelle, veneilemään tai kalastamaan. Mutta miltä tuntuisi koskenlasku kumiveneellä! Muistan lapsuuden kokemukseni koskenlaskusta, vaikka se ei Lapissa ollutkaan kumiveneellä mentiin ja jännitystä riitti. Nyt mahdollisuus koskenlaskuun on Muoniossa ja siellä voi pulahtaa vielä uimaan reissun pyörteissä.

Järjestetty kalastusretki koko perheelle hyvässä ohjauksessa voi innostaa jopa perheen nuorisoa miehistä puhumattakaan. Kullanhuuhdonta sopii myös koko perheelle ja etukäteen voi miettiä onko perheen pienimmillä kärsivällisyyttä aarteen etsintään koko paiväksi vai riittääkö pienempi kokeilu. Joulupukkia voi käydä kesälläkin katsomassa Rovaniemellä ja Ranuan eläintarhassa arktiset eläimet tulevat tutuksi, husky- ja porotiloilta kannattaa kysellä etukäteen mahdollisuus vierailuille myös kesällä. Lappi on täynnä mahdollisuuksia kesällä, syksyllä, talvella ja keväällä eli nyt vain laukkua pakkaamaan ja junalla kohti ympäristöystävällistä lomakohdetta Lappia!