Kuopio on rento, helppo ja viehättävä matkakohde

Kuopio on savolaisen rento ja mutkaton kaupunki, jossa riittää tutkittavaa ja koettavaa useammaksikin päiväksi. Ystävälliset ihmiset, kiireetön ilmapiiri, maistuvat savolaisherkut ja upea luonto takaavat, että aika ei käy pitkäksi. Lisäksi kaupungissa järjestetään runsaasti erilaisia kulttuuritapahtumia. Kuopio on monen mielestä viehättävimmillään kesällä, jolloin järvi- ja metsämaisemat pääsevät oikeuksiinsa ja kaupungilla on mukava seurata savolaista elämänmenoa. Kuopio on kuitenkin vierailun arvoinen myös talviaikaan. Talvella Kallaveden luonnonjäällä voi nauttia 12 kilometriä pitkästä retkiluistelureitistä tai suunnata laskettelemaan Tahkolle.

 

Puijolta on ihailtu maisemia jo yli sadan vuoden ajan

 

Kuopion itseoikeutettu maamerkki, Puijon torni, on hieno vierailukohde vuoden ympäri. Tornista avautuvat huikeat näkymät ja paikalta on käyty ihailemassa maisemia jo kauan. Ensimmäinen Puijon näkötorni avautui vuonna 1856. Nykyinen torni on peräisin vuodelta 1963 ja korkeudeltaan 75 metriä. Torni sijaitsee mäen päällä joten todellisuudessa maisemat avautuvat 224 järven pinnan yläpuolelta. Puijon torni pyörii hiljakseen, joten näkymät vaihtuvat silmien edessä. Puijon tornissa onkin lisäksi kuuluisa maisemaravintola.

 

Kulttuurikaupungin perinteet ulottuvat pitkälle historiaan

Kulttuurinystäville pakollinen kohde Kuopiossa on VB-valokuvakeskus, jossa näkee jatkuvasti Suomen parhaita näyttelyitä. Uusi näyttely kootaan joka kesä ja mukana on usein maailman parhaiden valokuvaajien teoksia. Valokuvakeskus on jo rakennuksenakin kodikas ja tunnelmallinen, sillä se sijaitsee Kuninkaankadulla vanhassa puutalossa. Talon omistajana toimi aikoinaan puolalainen Viktor Barsokevitsch, joka avasi rakennukseen oman valokuvaamon vuonna 1887.

 

Kuninkaankadun ympäristö oli aikoinaan muutenkin merkittävää aluetta ja toimi Kuopion kulttuurielämän keskuksena. Läheisen Tuomiokirkon vieressä asui kirjailija Minna Canth, jonka kodin salonkiin kerääntyivät keskustelemaan Suomen kuuluisimmat kirjailijat ja nähtiinpä samaisessa salongissa myös kirjailijavieraita ulkomailta. Minna Canthin talo, joka tunnetaan nimellä Kanttila, on edelleen olemassa mutta valitettavasti rapistuneessa kunnossa. Juuri ennen purkutuomiota projektia varten perustettu Minna Canth ry sai ostettua talon ja suunnittelee nyt restaurointia. Minna Canthin työhuone ja salonki on lavastettu puolestaan Kuninkaankadun Korttelimuseoon, jossa voi kuvitella kiivaina käyneitä keskusteluita. Museo koostuu yhteensä 11 vanhasta puutalosta ja toimii mielenkiintoisena johdatuksena Kuopion värikkääseen historiaan.

 

Kuopiosta löytyvät parhaat savolaiset herkut

 

Kuopion sydän on tori, jonka toisella puolella seisoo vanha raatihuone ja toista koristaa jugendtyylinen kauppahalli. Torilla on vilkkainta tietenkin kesäaikaan ja viikonloppuisin, mutta lörtsyille tai kalakukolle voi pysähtyä muulloinkin. Perinteinen kalakukko on todella maistuva herkku. Älä tyydy kopioihin vaan nappaa omasi Kuopion torilta tai ravintoloista. Suomen perinteisin kalakukkoja myyvä leipomo lienee vuonna 1930 perustettu Hanna Partasen (1891 – 1969) kalakukkoleipomo, joka on alusta asti toiminut samoissa tiloissa. Saman leipomon myyntivaunu löytyy myös torilta ja leipomon piirakat ja munkit ovat myös varsin maistuvia herkkuja. Toisaalta Kuopiossa on käynnissä suuri kalakukkosota, sillä toisten mielestä Hanna Partasen miniän Irene Partasen kalakukot ovat vielä parempia. Maista molempia ja päätä itse. Kilpailevat kalakukkomyyjät tuovat aivan oman tunnelmansa torielämään. Kalakukon lisäksi Kuopiossa täytyy maistaa perinteisiä muikkuja ja tähän oiva paikka on legendaarinen ravintola Sampo. Sammossa on nautittu muikkuja vuodesta 1931 alkaen. Tunnelma on mutkaton ja ruoka erittäin hyvää. Kuopion toinen klassikkoravintola on vanhan oluttehtaan kellaritiloihin rakennettu Musta Lammas, jossa voi nauttia pidemmän kaavan herkkuillallisen.

Majoitu mukavasti järvi-, kaupunki- tai metsämaisemissa

 

Kuopiossa majoitusvaihtoehtoja löytyy joka lähtöön. Scandic Kuopio sijaitsee keskustan tuntumassa Kallaveden äärellä. Hotelli on kätevä ratkaisu lapsiperheille, sillä sateen sattuessa lapsille riittää puuhaa leikkihuoneissa ja koko perhe viihtyy myös hotelli uima- ja porealtaalla. Scandic Atlas sijaitsee puolestaan aivan torin laidalla ja on Kuopion historiallisin hotelli. Edullista ja kodikasta majoitusta tarjoaa Puijon tornin vieressä sijaitseva Puijon maja, joka on kaunis punainen puutalo.

 

Majoitu mukavasti järvi-, kaupunki- tai metsämaisemissa
Majoitu mukavasti järvi-, kaupunki- tai metsämaisemissa