Kokkola yllättää hauskuudellaan ja outoudellaan

Kokkolaa ei näe listattuna Suomen kuuluisimpien lomakaupunkien joukossa, mutta tämä hieman salaisuutenakin pysynyt kohde on yksi todellisista helmistä päivän tai kahden visiitille. Jos siis muut kaupunkilomakohteet alkaa olla koluttu, kannattaa ensi kerralla antaa Kokkolalle mahdollisuus. Kaupungista löytyy juuri sopivasti kaunista, hauskaa ja outoa tutkittavaa ja Kokkolalla on mielenkiintoinen historia ja viime vuosina myös kaupungin kulttuuritarjonta on houkutellut musiikista, teatterista ja elokuvista kiinnostuneita vierailijoita.

Alakaupunki on Kokkolan kiehtovin alue

Kokkolan kaunein osio on puutalokaupunginosa Neristan eli Alakaupunki, joka oli perinteisesti työläisten, merenkulkijoiden ja muiden köyhempien kaupunkilaisten asuttama alue. Varakkaammat kokkolalaiset asuivat puolestaan Yläkaupungissa. Alakaupungin rakennukset ovat säilyneet hyvin, vaikka 1960-luvulla monia suunniteltiin purettaviksi kerrostalojen tieltä. Kokkolalaiset yhdistivät voimansa saadakseen alueen suojeltua ja tämän ansiosta paikalla on edelleen yksi Suomen kauneimmista puutalokaupunginosista. Neristanissa on panostettu matkailijoiden houkutteluun. Kokkolan museot jakavat alueelle ilmaisia kävelykarttoja, jonka avulla voi suunnistamisen lomassa oppia lisää alueen historiasta. Jokaiseen taloon ja katuun liittyy oma tarinansa. Myös taloihin on kiinnitetty opasteita vierailijoiden kulkua helpottamaan. Yksi Neristanin kuuluisimmista rakennuksista on Lotta Svärdin talo. Talo kuului kokkolalaiselle Brita Granlundille, joka toimi sodan aikana armeijan kanttiininpitäjänä. Nimenomaan Grandlund oli Runebergin esikuva Lotta Svärdin hahmolle kun hän kirjoitti Vänrikki Stoolin tarinoita. Tästä tarinasta nimi otettiin käyttöön myös Lotta Svärd -järjestölle. Alakaupunki kannattaa ottaa siis haltuun jalkaisin, jotta ehtii rauhassa tutkia kauniiden talojen ja katujen yksityiskohtia. Myös talojen suuret ja vehreät sisäpihat ovat houkuttelevan näköisiä. Muutamalle sisäpihalle voi mennä myös huoletta vierailemaan, sillä niissä toimii kahviloita ja mm. vanhojen tavaroiden liike.

Yläkaupunki muistuttaa varakkaammasta historiasta

Sen sijaan Yläkaupungissa eli Oppistanissa on säilynyt vanhoista rakennuksista vain muutama eli nykyään museona toimiva Roosin talo, Engelin suunnittelema raatihuone ja viehättävä museokortteli. Vaikuttava Roosin talo on rakennettu vuonna 1813 ja suosittu vierailukohde. Se on hyvä esimerkki siitä, miltä kaupunki näytti vauraimpina aikoinaan 1800-luvulla. Tuolloin merenkulkijat toivat mukanaan kauppatavaroita ja elämää, vaurastuttaen koko kaupunkia. Ander Roos oli koonnut omaisuuden laivanvarustamisella ja oli eläessään Suomen rikkain mies. Roosin talossa nähtiin aikoinaan myös hyvin arvovaltaisia vieraita ja siellä tiedetään vierailleen jopa keisari Aleksanteri I:n. Nykyään talosta löytyy K.H. Renlundin museo ja näytteillä on Renlundin upea taidekokoelma, jonka hän sittemmin lahjoitti Kokkolan kaupungille. Kokoelma sisältää mm. Magnus Enckellin ja Pekka Halosen teoksia.

 

 

Museokortteli ja englantilainen barkassi ovat Kokkolan ehdottomat nähtävyydet

Kokkolasta löytyy myös useita muita mielenkiintoisia museoita ja ne on sijoitettu mukavasti kävelyetäisyydelle toisistaan tunnelmalliseen Museokortteliin. Vierailun arvoinen on ehdottomasti ainakin vuonna 2015 avattu kansantaiteen museo, jollaista ei muualta Suomesta löydy. Täällä on esillä parhaat palat suomalaisesta hulluudesta ja intohimosta. Vuonna 1696 valmistuneesta punaisesta puutalosta löytyy puolestaan koulumuseo Pedagogi. Jo itse talo on kiinnostava, sillä aikanaan se edusti erittäin modernia suunnittelua. Moderni henki on toki nykyään vaikea havaita, sillä koulumuseon edestä löytyy jalkapuu, jota käytettiin aikanaan yleisesti oppilaiden kurittamiseen.

Kokkolan kuuluisin nähtävyys lienee Englannin laivaston maihinnousuvene eli barkassi, joka tuli Suomeen Krimin sodan yhteydessä vuonna 1854. Kokkolalaisten hylkeenpyytäjien tiukka puolustus yllätti englantilaiset, jotka jäivät nopeasti alakynteen. Vene jäi sotasaaliiksi ja sen miehistönä toimineen yhdeksän sotilaan haudat löytyvät Kokkolan hautausmaalta. Nykyään vene on sijoitettu puuvajaan Englanninpuistoon. Harmaan puuveneen kyljessä näkyy edelleen luodinreikiä ja veneen vierestä löytyy tykkejä. Tämä on todellinen erikoisuus, sillä kyseessä on maailman ainoa Englannin kuninkaallisen laivaston sotavangiksi jäänyt alus.