Kaupunkina Turku

Turku on yksi Suomen kauneimmista ja viehättävimmistä kaupungeista, joita voi Suomesta löytää. Turusta ollaan kuitenkin kahta mieltä ja siitä joko tykkää tai ei. Suurinta osaa kuitenkin Turku viehättää sen upeiden vanhojen ja tunnelmallisten rakennusten ansiosta. Turku on myös yksi Suomen turisti kaupungeista ja sinne matkaa kesäisin paljon ihmisiä Suomesta ja ulkomailta viettämään lomaa. Turusta myös lähtee laiva liikenne Tukholmaan, joka osittain houkuttelee ihmisiä Turkuun.

Turun kaupungin arvellaan syntyneen jo 1200-luvulla, jolloin se olisi myös Suomen ensimmäinen kaupunki. Tarkkana perustamisvuotena pidetään vuotta 1229, jonka jälkeen se oli pitkään Suomen merkittävin asuinkaupunki. Se oli myös Suomen ensimmäinen pääkaupunki vuosina 1809-1812, jonka jälkeen se vielä pysyi Suomen suurimpana kaupunkina 1940-luvulle asti. Turkua ei kuitenkaan perustettu asunnottomalle alueella vaan siellä asui jo valmiiksi viljelijöitä ja talonpoikia. Kaupungin tarkkaa perustamisvuotta ei kuitenkaan voida sanoa varmaksi, nimittäin tältä ajalta ei ole säilynyt mitään dokumentteja. Turun tärkein nähtävyys eli tuomiokirkko taas vihittiin käyttöön vuonna 1300, joten kaupunki oli ainakin ollut pystyssä vuosia ennen kirkon vihkimistä.

Turku toimi myös piispanistuimen ja dominikaaniluostarin paikkakuntana, jolloin se myös oli keskiaikaisen Suomen kirkollinen ja opillinen keskus. Turun sataman takia se oli myös pääkaupunkina kaupankäynnille ja merenkululle, jonka takia se oli myös Ruotsin valtakunnan suurimpia ja tärkeimpiä kaupunkeja. Kaupungin vieressä sijainnut Turun linna oli myös Suomen tärkein tukikohta. Kuitenkin linnasta huolimatta Turku joutui useita kertoja sodan keskelle ja linna ei voinut suojastaan huolimatta suojella koko kaupunkia. Merellisen sijainnin takia, se myös joutui monien ryöstöjen kohteeksi. Turku joutui novgorodilaisten ryöstön kohteeksi vuonna 1318 ja tanskalaisten 1509 ja 1522. Kaupunki kuitenkin tuhoutui vuonna 1827 tulipalon seurauksena, jonka jälkeen se rakennettiin uudestaan. Kaupungissa on silti nähtävillä monia keskiaikaisia rakennuksia, jotka säilyivät tulipalossa, joten niitä pääsee vielä tänä päivänäkin ihailemaan.

Turun turismi

Nykyään Turku myös toimii isona turistikaupunkina, jonne matkataan kesäisin kotimaasta ja jopa ulkomailta asti. Turun asukasluku on tänä päivänä 191 603 ja se toimii myös isona yliopistokaupunkina, jonne usein lähdetään opiskelemaan sen laajan yliopiston ja ammattikorkeakoulun takia. Turku on Suomen kuudenneksi suurin kunta ja kolmanneksi suurin kaupunkialue.

Turun turismi
Turun turismi

Kuten aiemmin mainittiinkin, niin turun historia ja vanhakaupunki houkuttelee turisteja ympäri maata varsinkin kesäisin. Turku on kuitenkin erinomainen lomakohde ympäri vuoden ja Turun kaupungin joulu on ainakin näkemisen arvoinen upeiden jouluvalojen ja koristeiden ansiosta. Suosituimmat nähtävyydet kaupungissa ovat Turun linna ja tuomiokirkko, mutta näiden lisäksi kaupungilla on kuitenkin tarjota vaikka mitä muuta nähtävää ja koettavaa. Kaupungilla on laaja valikoima erilaisia ajanvietteitä, joten kaupungista varmasti löytää tekemistä joka makuun.

Tapahtumien keskipisteenä taas toimii kauppatori, jonne kokoontuu iso määrä ihmisiä päivittäin. Kauppatorilla käydään kauppaa ympäri vuoden, joten sieltä löytyy nähtävää talvellakin. Kuppatorin ympäristössä myös sijaitsee Turun taidemuseo, Puolalanpuisto ja kansainvälisesti tunnettu kaupunginkirjasto. Sieltä on myös lyhyt kävelymatka turkulaisuuden keskukseen eli Aurajoen rantaan. Keskustan nähtävyyksien lisäksi Turusta löytyy aivan toinen puoli, joka taas kattaa kuvankauniit ulkoilma kohteet. Näissä kohteissa pääset näkemään taas toisen puolen Turusta sen upean kaupungin lisäksi. Näillä ulkoilmakohteilla tarkoitetaan usein Turun saaristoa, johon kuuluu monia pieniä saaria. Nämä sopivat erityisesti ulkoilmasta nauttiville matkailijoille, jolloin pääsee kaupungin hetkisestä elämästä kokonaan pois täysin luonnonrauhaan. Saariston lisäksi Turun lähellä sijaitsee monia pieniä vierailun arvoisia kaupunkeja kuten Naantali ja Raisio. Näihin kaupunkeihin on helppo tehdä päiväretki kaupungista käsin.