Kaunis Oulu on upea viikonloppukohde

Jos ei muuten ikinä tule lähdettyä Pohjois-Suomeen, kannattaa kuitenkin edes kerran elämässä vierailla Oulussa. Oulun iloiset ihmiset ja monipuoliset nähtävyydet tarjoavat paljon koettavaa. Se sopii erinomaisesti muutaman päivän viikonloppukohteeksi, josta voi helposti jatkaa matkaa eteenpäin entistä pohjoisemmaksi tai siirtyä vaikka Ruotsin puolelle.

Ouluun tulee Helsingistä matkaa noin reilut 600 kilometriä. On totta, että etelästä sinne kertyykin matkaa aika moisesti, mutta sen voi helposti yhdistää, vaikka matkaan pohjoisen hiihtokeskuksiin, minne moni suuntaakin talvisin. Maakuntamatkailu avartaa ja opettaa paljon asioita mitä ei välttämättä tiennyt aikaisemmin.

Pari asiaa Oulusta

Jos Oulu tuntuu tylsältä, jo pelkän matkankin takia, niin kerrotaanpa pari asiaa Oulusta mitä et välttämättä tiennytkään aikaisemmin. Kuten vaikkapa se, että Oulussa on koko Euroopan nuorin ikärakenne. Kaupungin asukkaiden keski-ikä on vain 36,6 vuotta, kun koko Suomessa se on reilut 40 vuotta. Mukava paikka nuorille siis ja se näkyy kaupungin nuorekkaassa elämässäkin.

Luulitko, että Oulun murre on lähtöisin pohjoisesta? Näin ei kuitenkaan ole, vaan murre on alun perin sekoitus eri länsisuomalaisia murteita, jotka vain kulkeutuivat pohjoisen suuntaan. Siksi Oulun murteessa kuulee vieläkin paljon ruotsinkielisiä vaikutteita. 1930-luvulla löytyi avaruudesta maata kiertävä asteroidi, jonka löytäjä Heikki Alikoski nimesi kotikaupunkinsa Oulun mukaan. Oululla on siis oma asteroidikin.

Oulussa koulun käyminen voi kannattaa ja viedä elämässä pitkällekin, sillä jopa kolme Suomen entistä presidenttiä on käynyt koulunsa siellä. Suomea ensin johtanut Ståhlberg, Kyösti Kallio sekä Martti Ahtisaari ovat kaikki Oulun koulujen kasvatteja. Koulutus on muutenkin huipussaan Oulussa, sillä siellä keksittiin myös maailman ensimmäinen vähän sähköä kuluttava ja paloturvallinen kännykän laturi.

Päivä Oulussa

Oulu on sijainnistaan huolimatta melko lauhkea säältään. Sen ilmasto on juuri etelän ja pohjoisen välistä, niin kuin sen sijaintikin. Siellä on kylmempää kuin etelässä, mutta ei kuitenkaan niin kylmää kuin pohjoisessa. Kesän kasvuaika jää kuitenkin melko lyhyeksi ja syksystä siirrytään nopeasti talveen. Mukavaa Oulussa on kuitenkin kunnon luminen talvi, mikä sinne joka talvi tulee.

Päivä Oulussa
Päivä Oulussa

Ouluun voi matkustaa minä vuodenaikana tahansa. Siellä on aina paljon näkemistä ja koettavaa. Oululla on hyvin värikäs historia ja se on kokenut monia muutoksia lukuisten kaupunkipalojen jäljiltä. Kaupungissa on helppo liikkua ja välimatkat ovat lyhyitä. Julkinen liikenne pelaa hyvin ja sen avulla voi matkustaa joka puolelle. Omalla autolla liikkuminen on helppoa ja parkkipaikkoja on hyvin tarjolla.

Kaupungin ydinkeskusta koostuu periaatteessa vain noin neljästä korttelista. Niiden sisältä löytyy kaikki tarpeellinen ostoksista syömisiin. Eikä siitäkään ole pitkä matka kaupungin muihin nähtävyyksiin. Oululla on pitkä ja mielenkiintoinen historia, johon pääsee tutustumaan kaupungin lukuisissa museoissa. Merimiehenkotimuseossa pääsee tutustumaan tarkkaan kopioon entisajan merimiehen asunnosta, automuseossa vanhoihin autoihin sekä geologialla ja eläimilläkin on oma museonsa.

Oulusta löytyy kulttuuria kaikille ja monia tapahtumia. Kannattaa tarkistaakin osuuko juuri omalle viikonloppumatkalle joku mielenkiintoinen näyttely tai tapahtuma, johon voisi tutustua. Oulu tunnetaan teknologiakaupunkina, jonka kehitystä onkin viety kaupungissa paljon eteenpäin. Lasten kanssa saa päivän hyvin kulumaan Oulun tiedekeskuksessa, johon on lyhyt matka kaupungin keskustasta.

Oulusta löytyy monenlaisia hienoja taideteoksia ja veistoksia ympäri kaupunkia. Niitä onkin mukava bongailla kävelyretken yhteydessä. Kuuluisin niistä, lienee varmaan Toripoliisi, jonka kanssa on kiva ottaa kuvia muistoksi Oulun reissusta. Toiset veistoksista ovat todella vanhoja, kuten F.M. Franzenin muistopatsas ja niillä on historiallisesti paljon merkitystä. Tervetuloa kauniiseen Ouluun, jossa viihtyy vaikka vähän viikonlopun ylikin!