Hurmaava Turku kutsuu nauttimaan

Turku on valloittava kaupunki ympäri vuoden, mutta erityisesti kesällä kaupunki joenrantoineen ja kahviloineen herää eloon.Turussa ja kaupungin ympäristössä riittää tekemistä joka makuun ja tarjolla on ainakin ruokaa, kulttuuria ja iloista tunnelmaa. Turussa on helppo löytää erilaisia aktiviteetteja, kuten veneen vuokrausta tai seikkailuja Turun linnan historiallisessa ympäristössä tai vain levittää piknik-viltti puistoon tai joenrantaan ja nauttia elämästä.

Elämä keskittyy joen molemmille puolille

Aurajoki on kesäisin Turun keskuspaikka ja nyt uutuutena vierailijan on myös helppo vuokrata vene, jolta käsin voi ihastella Turkua uudesta vinkkelistä. Venevuokraamo löytyy Tuomiokirkon sillan vierestä ja yhteen veneeseen mahtuu noin kymmenen ihmistä. Kokoa siis mukava porukka, pakkaa mukaan eväät ja nauti kesäisestä tunnelmasta omalla jokiveneellä. Jos veneen vuokraaminen tuntuu liian suureelliselta, toimivat toki perinteiset jokilaivojen terassit mainiosti kesäisinä oleskelupaikkoina. Jakke Jokilautta toimii puolestaan liikkuvana terassina. Piknikin voi tehdä myös viltille Aurajoen rantaan, siellä kaikki turkulaisetkin istuskelevat kesäiltoina ystäviensä seurassa.

Aurajoen rannan tuntumasta löytyvät myös monet Turun museoista ja muista kulttuurikohteista. Sisemmällä kaupungissa pääsee puolestaan tutustumaan Turun historiallisempaan puoleen ja tietenkin Turun linnaan, jossa kannattaa käydä opastetulla kierroksella. Linnan lisäksi Tuomiokirkko ja Luostarinmäen käsityöläismuseo sukeltavat kaupungin historiaan. Turun Tuomiokirkko on rakennuksena huikea ja tullut tutuksi kaikille suomalaisille ainakin vuotuisesta joulurauhan julistuksesta. Aboa Vetus -museossa näkee puolestaan Turun vanhoja raunioita Kadonnut kaupunki -näyttelyssä. Lapset tutustuvat kaupunkiin kätevästi Koiramäen kaupunkikierroksella, joka kulkee myös Turun linnan lävitse.

Museoita ja taidetta joka makuun

Joen ja meren läheisyys ovat vaikuttaneet merkittävästi kaupungin kehitykseen. Forum Marinum eli merimuseo onkin mainio kohde, mikäli merenkulku lainkaan kiinnostaa. Turussa on valmistettu monet maailman komeimmista matkustajalaivoista. Museossa on nähtävillä myös Suomen Joutsen, todellinen laivojen kuningatar, jonka kannella voi kuvitella, missä kaikkialla maailmassa laiva onkaan seilannut.

Turku on myös monipuolinen taidekaupunki ja kaupungin helmi on nykytaiteen museo Ars Nova. Vaihtuvat näyttelyt tarjoavat mielenkiintoisia näkökulmia maailmaan ja taiteeseen. Logomo on uudempi lisäys Turun taidetarjontaa, mutta vähintään yhtä mielenkiintoinen vierailukohde. Museoiden ja näyttelyiden lisäksi Turussa on vahva livemusiikkitarjonta ja paljon muitakin mielenkiintoisia tapahtumia ympäri vuoden.

Turku on mainio kohde herkuttelijoille

Turkuun voisi matkustaa oikeastaan vaikka vain syömään, sillä niin monipuolinen on kaupungin ravintolatarjonta. Ja mikä parasta, Turun parhaat ravintolat sijaitsevat noin kilometrin säteellä toisistaan, joten samalla käynnillä voi vilkaista sisään useampaan ja valita lempparinsa. Turussa voi kokeilla myös 44 euron arvoista Turku Food Walk -korttia, joka on voimassa kolme vuorokautta ja joka käy maksutapana kymmenessä eri ravintolassa ja kahvilassa. Kortilla voi nauttia viidessä ravintolassa ravintolan nimikkoannoksen. Konsepti on tällä hetkellä Turun oma kokeilu, mutta sen verran hauskaa ruokakortin kanssa seikkaileminen on, että tätä toivoisi muihinkin kaupunkeihin.

Ilman ruokakorttiakin Turussa on helppoa herkutella. Uusia ravintoloita tulee jatkuvasti, mutta ainakin viisi vanhaa suosikkia ovat pitäneet pintansa jo vuosikausia, joten niitä uskaltaa suositella. Turun parhaaksi ravintolaksi nimetään usein Kaskis ja tänne täytyykin tehdä pöytävaraus joskus kuukausia etukäteen. Kaskiksessa on myös ihana terassi, jossa on kesäaikaan melkein mukavampi ruokailla kuin sisätiloissa. Kaskiksen varteenotettavana kilpailijana toimii Smör, jonka herkulliset annokset ovat myös kooltaan yllättävän suuria. Molemmat ovat kuitenkin selkeäsi a la carte -ravintoloita. Turun parhaisiin ravintoloihin on vuosien ajan lukeutunut myös tyylikäs Pinella, jossa niin ikään on mukava ja ruokailuun hyvin soveltuva terassi. Yksi parhaista terasseista on kuitenkin Mami-ravintolalla, sillä terassi avautuu suoraan jokirantaan. Terassilta voi samalla seurailla katuvilinää ja kesäistä tunnelmaa. Kaupungin parasta italialaista ruokaa tarjoilee Sergio’s ja ravintola on myös sisätiloiltaan todella kaunis. Turun kuuluisin pizzeria on puolestaan Dennis, joka on toiminut samalla sijainnilla jo vuodesta 1975 lähtien.