Hämeenlinna on oiva viikonloppukohde koko perheelle

Tänä kesänä Suomesta ei ole kaivannut ulkomaille, sen verran ovat helteet meitä hellineet. Onneksi Suomi on täynnä ihania kohteita viikonlopun mittaisille vierailuille ja parhaimmillaan miniloma toimii yhtä hyvin kuin pidempikin irtiotto, kun muistaa vain siirtyä arjen kuvioista toiseen ympäristöön. Erinomainen kohde tällaiselle lomalle on Hämeenlinna, joka toimii uskomattoman hyvin niin pariskunta- kuin perhelomailuunkin. Hämeenlinna on täynnä kauniita metsä- ja järvimaisemia, suuria ja vehreitä puistoja, luontopolkuja, kulttuuria ja historiaa.

Linnaseikkailu yhdistää historian ja jännityksen

Hämeenlinnan itseoikeutettu päänähtävyys on tietenkin Hämeen linna. Keskiaikainen linna on mielenkiintoinen kohde kaikenikäisille ja aivan pienimmille lapsille jotkut kohdat voivat olla liiankin jännittäviä. Kierroksella pääsee tutustumaan linnan kauniisiin saleihin ja synkkiin vankityrmiin, kokeilemaan painavia haarniskoja ja kuulemaan tarinoita linnan värikkäästä historiasta. Lapsille järjestetään omia ryhmäkierroksia, joilla esiintyvät erilaiset linnan hahmot, tutustuttaen pienet vierailijat kukin omiin tarinoihinsa. Museon alueella on varsinaisen linnan lisäksi myös vankilamuseo ja museo Militaria. Museoista innostuvat saavat siis hyvinkin kulumaan alueella koko päivän. Museokierrosten jälkeen voi pysähtyä nauttimaan lohikeitosta, jäätelöstä ja järvinäkymistä museoravintola Linnan terassilla.

Aulangolla riittää nähtävää ja koettavaa

Aulanko ja erityisesti Aulangonvuori on ollut suosittu retkikohde jo yli sadan vuoden ajan. 1800-luvulla paikalle saavuttiin suurina ryhminä omien eväiden kanssa, suuntana vuoren huipun puusta rakennettu näköalapaviljonki. Nykyään paikalta löytyy Waldemar Aspelinin vuonna 1907 valmistunut 33 metriä korkea graniittinen näkötorni, jossa pääsee vierailemaan toukokuusta syyskuuhun. 1900-luvun alussa puisto oli myös siitä erikoinen kohde, että se oli kaikille avoin a vapaaseen liikkumiseen. Uutta oli myös se, että polut oli merkitty opastekyltein. Kauniit taiteilija Lennart Segerstrålen suunnittelet kyltit opastavat vierailijoita edelleen. Perinteistä ja historiasta muistuttaa myös hotelli Aulanko, jossa on vaalittu 1950-luvun tunnelmaa. Käytössä ovat alkuperäiset vintage-huonekalut, joiden lumoa on korostettu muuten mustavalkoisella värimaailmalla sekä ajan henkeen sopivilla tauluilla. Huoneet on toki uudistettu useaan kertaan ja esimerkiksi kylpyhuoneet ovat modernisti varusteltuja. Vanhojen yksityiskohtien säilyttäminen tekee huoneisiin kuitenkin aivan oman tunnelmansa. 1950-luvulle tyypillisiä elementtejä löytyy myös muualta hotellin tiloista, sillä aulaa koristavat jättimäiset vanhat kristallikruunut ja hotellin edustalta löytyy seikkailemaan kutsuva, vehreä talvipuutarha. Hotellin käytävän lattiaa peittää retrohenkinen mustavalkoruudukko. Hotellin yhteydestä löytyy ylellinen kylpylä, jossa on helppo unohtaa stressi ja kiire. Hotellin tavoin myös kylpylä soveltuu niin yksinmatkaajille, pariskuntalomailijoille kuin perheillekin.

Seikkailupuistoja, uimaranta ja muita aktiviteetteja

Mikäli viikonlopultaan kaipaa muutakin aktiviteettia kuin rentoutumista, riittää Hämeenlinnassa hyvin tekemistä. Hotellin yhteydestä löytyy vielä minigolf-rata sekä seikkailupuisto Hugo-park, jonka köysiradat soveltuvat monen ikäisille hurjapäille. Vähemmän jännitystä kaipaaville hyvä vierailukohde on metsän reunassa sijaitsevat vanhat rauniot, joiden torneja ja tunneleita pääsee tutkimaan vaikkapa iltakävelyn lomassa.

Ahveniston toimintapuisto on ehdoton kohde lapsiperheille, sillä samalta alueelta löytyy seikkailurata, suuri uimaranta, maauimala, luontopolkuja ja paljon muuta tekemistä. Rannalta voi vuokrata SUP-laudan tai kajakin ja tutkia Hämeenlinnaa vesiltä käsin. Seikkailurata sopii yli 120 senttisille ja tarjoaa runsaasti haastetta myös aikuisille. Pienemmät vierailijat löytävät tekemistä veden ääreltä tai leikkipuistosta.