Ahvenanmaa kuuluu Suomen parhaimpiin kesäkohteisiin

Ahvenanmaa on saaristoidylliä parhaimmillaan, mutta jää harmittavan usein vain maisemaksi Ruotsin laivan ikkunasta. Tämä pieni saaristohelmi ansaitsee kuitenkin aivan oman vierailunsa, niin viehättävä yhdistelmä Ahvenanmaa on saaristolaiskulttuuria, kyläelämää ja kesänautintoja. Ahvenanmaa on paitsi kaunis, myös äärettömän kätevä matkakohde. Etäisyydet ovat juuri sopivia esimerkiksi pyöräilyyn ja tekemistä riittää niin aikuisille kuin lapsillekin. Pääsaarelta pääsee kulkemaan pienemmille saarille saaristolautoilla, joissa ilman ajoneuvoa saa matkustamaan ilmaiseksi.

Maarianhamina on saaristoelämän keskus

Ahvenanmaan pääkaupunki Maarianhamina on 11 000 asukkaan pikkukaupunki, jossa erityisesti kesäaikaan riittää kuitenkin elämää. Muita kaupunkeja saaristossa ei olekaan, mutta majoituspaikkoja ja ravintoloita löytyy myös pienemmistä kylistä. Suurempien ostosten tekoon ja esimerkiksi kulttuurin harrastamiseen Maarianhamina on ainoa vaihtoehto. Maarianhaminassa pääsee kätevästi liikkumaan kävellen ympäri keskustaa, sillä kävelykadulta löytyvät useimmat kaupat, museot ja ravintolat. Samalla pääsee ihailemaan 1800- ja 1900-lukujen vaihteeseen sijoittuvaa puutaloarkkitehtuuria. Puutalot ovat Suomen ensimmäisen naispuolisen rakennusmestarin Hilda Hongellin käsialaa. Näyttäviä ovat myös arkkitehti Lars Sonckin suunnittelemat kaupungintalo, Pyhän Yrjön kirkko ja Ahvenanmaan merenkulkuoppilaitos.

Ahvenanmaan matkailu onnistuu kaikilla budjeteilla

Matkailu on Ahvenenmaalla tärkeä elinkeino ja palveluja riittää. Majoitusvaihtoehtoja löytyy leirintäalueesta, vuokramökkeihin, majataloihin ja hotelleihin. Kesäkaudella majoitus kannattaa varata hyvissä ajoin etukäteen, sillä Ahvenanmaa houkuttelee turisteja erityisesti heinä- ja elokuussa. Ostosten kannalta Maarianhaminassa kannattaa tutustua ainakin paikallisiin käsitöihin ja taiteeseen. Ruokapuolelta suositeltuja ovat paitsi maukkaat ja taatusti tuoreet kalat, myös paikallinen pannukakku, joka kuuluu nauttia luumukiisselin ja kermavaahdon kanssa. Myös musta saaristolaisleipä on maukas tuttavuus.

Meri ja merenkulku ovat Ahvenanmaan elinehto

Vielä matkailuakin tärkeämpää Ahvenanmaalle on kuitenkin merenkulku, onhan merellä liikkuminen elinehto saaristossa. Merenkulun historiaan voi tutustua esimerkiksi vierailemalla museolaiva Pommernissa, joka odottelee kyläilijöitä kaupungin Västerhamn-satamassa. Pommern on rakennettu Skotlannissa vuonna 1903 ja se on maailman ainoa nelimastoinen purjerahtialus, joka on säilynyt alkuperäisessä asussaan. Laivassa voi tutkia, miltä näytti tuohon aikaan esimerkiksi kapteenin hytti tai minkälaisia välineitä merenkulussa käytettiin apuna. Laivassa on esille vanhoja valokuvia Pommernin eri ajoilta ja samalla voi katsoa pienen elokuvan, jossa kerrotaan Pommernin pitkästä matkasta Ahvenanmaalta Australiaan. Vielä tarkemmin merenkulun historiaa valottaa samasta satamasta löytyvä Ahvenanmaan merenkulkumuseo.

Getabergenin luontopolku valottaa alueen historiaa

Historia on läsnä Ahvenanmaalla muutenkin kuin merenkulun puitteissa. Alueen historiaan voi tutustua esimerkiksi luontopoluilla, joiden varrelta löytyy useampi nähtävyys. Noin viiden kilometrin mittainen luontopolku lähtee Getabergenistä ja on ehdottomasti suositeltava päiväaktiviteetti. Polku kulkee hetkittäin hankalassa maastossa, joten sen kiertämiseen on hyvä varata vähintään kolme tuntia aikaa. Polku sopii parhaiten hyvän peruskunnon omaaville aikuisille. Kuntoilu palkitaan, sillä polun varrelta löytyy paitsi hienoja maisemia, myös mm. Djupviksgrottanin luola. Polun varrelle on aseteltu kylttejä, jotka kertovat alueen historiasta.

Djupviksgrottanin luola löytyy noin kahden kilometrin päässä aloituspisteestä ja sen kohdalla kannattaa ehdottomasti tehdä pieni pysähdys. Luolan rakenteista näkee, mihin asti merenpinta on aikoinaan ulottunut ja alueelta löytyy myös Ahvenanmaan kuuluisaa punaista graniittia.

Polkua kulkiessa vastaan tulee ihastuttavia vanhoja maalaistaloja omenapuiden täyttämine pihoineen ja toisinaan reitti vie aivan meren rantaan. Karttaa et välttämättä tarvitse mukaan, sillä reitti on selkeästi merkitty. Itsensä voi lopuksi palkita Getabergenillä sijaitsevassa ravintolassa, jossa voi halutessaan vierailla myös näköalatornissa. Lasten kanssa voi puolestaan kiertää kilometrin mittaisen peikkopolun, jossa siinäkin riittää jo ihmeteltävää.

Ahvenanmaa jaksaa ihastuttaa vuodesta toiseen ja samanlaista saaristotunnelmaa ei muualta löydy. Matkaan voi lähteä joko laivalla Helsingistä tai Turun kautta saaristolaivoilla. Varaa aikaa viikonloppu tai viikko, viihdyt varmasti!